Saturday, 10 May 2014

HYI JOKU ERNU !!!!1!
 

Niin kauan kuin olen Japanista ja sen kulttuurisra ollut kiinnostunut olen törmännyt käsitteeseen "ernu". Ernu on lyhenne sanasta erilaiset nuoret. Ajatuskin tästä sanasta saa vereni kiehumaan, en siihen pitkään aikaan ole omalla kohdallani törmännyt mutta aina on epätietoisia ihmisiä joten tässä tätä nyt tulee: "Ernu" sanallahan viitataan tai no on ainakin ennen viitattu erilaisiin nuoriin eli nuoriin jotka erottuvat muista ikäisistään useimmiten pukeutumistyylinsä vuoksi. Nykyään sanaan törmää kuitenkin eniten sellaisten ihmisten keskuudessa jotka tykkäävät animesta/mangasta. Heti alkuun sanon kuinka pettynyt olen ihmisiin, heidän ennakkoluuloihinsa ja väärinkäsityksiinsä. 

On ihmisiä joilla ei ole hajuakaan missä paikassa sanaa ernu kannattaisi käyttää. Opiskelin yläasteen 8-luokkalla vuoden japania. Se oli mukava kurssi joka suurimmaksi osaksi keskittyi japanin kulttuuriin (ruokiin, perinteisiin, tapoihin jne.). Kerroin sitten kaverilleni kurssista ja sanoin että näin luokassa tytön jolla oli siniset hiukset. Kaverini tokaisi minulle "Joku ernu."...Eli jos istut japanin tunnilla ja omistat siniset hiukset olet ernu.

Sanoisitko häntä ernuksi koska hänellä on siniset hiukset? Kuvittele hänelle blondit hiukset.
On myös ihmisiä jotka pitävät ernu käsitettä jotenkin positiivisena. He saattavat kutsua itseään ernuiksi taikka otakuiksi (mikä on vielä pahempi sillä otaku termi viittaa obsessiivisesti animeen/mangaan addiktoituneeseen ihmiseen jolla ei ole mitään muuta elämää.) Kerran kaverini oli sanonut yhteiselle tutullemme että täällä päin ei asu hirveästi pikkuernuja niin tämä tuttu oli todennut siihen että asuthan sinä ja Alisa siellä... Siinä ei tietenkään ole mitään vikaa jos haluaa olla ernu ja kutsua itseään sillä nimellä. Pitää kuitenkin ottaa huomioon että kaikki eivät siitä pidä. Nimeen usein törmää juurikin hakkumanimenä. Myös sanoilla ernu ja pikkuernu on eroja.

Weaboo = englanninkielinen vastine sanalle ernu
Haluan tehdä selväksi että todella harvan ihmisen korvaan käsite ernu kuulostaa hyvältä, ja siksi ketään ei sillä nimellä kuuluisi kutsua. Ketään ei ikinä tulisi haukkua hänen kiinnostuksen kohteiden perusteella. Me ihmiset jotka olemme kiinnostuneet Japanista emme eroa mitenkään ihmisistä jotka ovat kiinnostuneet vaikka... Amerikasta. Me ihmiset jotka harrastamme cosplayta emme eroa ihmisistä jotka harrastavat jalkapalloa. Ihmisten harrastukset ja kiinnostukset ei oikeuta syrjimiseen, vähättelyyn taikka leimaamiseen.


Jollain tasolla kuitenkin ymmärrän mistä tämä paha maine on tullut. Nimittäin ihmisten korviin ja silmiin pistää tietenkin aina ne pahimmat tapaukset. On paljon anime harrastajia jotka riehuvat cossit päällä ympäri kaupunkeja ja kahviloita, huutelevat lauseidensa väliin nolosti KAWAIITA ja DESUA, spämmivät facebookseinänsä obsessoituneesti typerillä anime kuvilla, eivätkä selvästikään osaa käyttäytyä. Usein syynä huonoon käytökseen voi olla nuori ikä mutta monet lapsetkin osaavat käyttäytyä. Joskus ehkä "eläydytään" liikaa siihen cossattavaan hahmoon eikä tulla ajatelleeksi miten todella julksilla paikoilla tulisi käyttäytyä. Toisinaan myös kuulee kuinka esim. coneissa on tapahtunut ilkeyksiä, japanilaisten artisiten keikoilla draamaa ja sekasortoa, anime piireissä pedofiiliaa jne. Nämä valitettavat tapaukset kantautuvat ensimmäisinä ja voimakkaimpina ulkopuolisten korviin ja niillä sitten leimataan muutkin saman harrastuksen parissa pyörivät (mikä ei tietenkään ole oikein). Ja kun mietitään edellä mainittuja tapauksia niin voisiko olla mahdollista että pelkät anime piirit eivät syylisty näihin? Voisiko olla että kouluissa kiusataan ja syrjitään himisiä? Voisiko olla että länsimaalaisten artisitien keikoilla tönitään ja hakataan ihmisiä? Voisiko olla että netti on yleisestikin täynnä pedofiilejä? Voisi. Nimittäin kaikkiin näihin tapauksiin olen törmännyt useasti. Jopa useammin kuin animepiireissä.


Voi pikku Alisa lolitaa vs. Alisa 16v

Jos tapaisin nyt menneisyyden minäni. Alisan 6-luokalta saattaisin vähän hävetä ja mielessäni ajatella kyseistä tyttöä "pikku ernuksi". Se tyttö tykkäsi pukeutua huonosti tehtyihin cosseihin, leikkiä ne päällä kavereidensa kanssa, lukea ja piirtää päivät pitkät mangaa. Mutta mitäs väärää siinä on? Lapsihan minäkin olin ja onko nuo intressit nyt niin hirveesti muuttuneet? Kiinnostukset pysyy mutta niiden ilmaiseminen vain vaihtaa muotoaan. Rehellisesti sanottuna minua ei ole kiinnostanut  Japani taikka sen kulttuuri sushien lisäksi piiitkiin aikoihin ja tässä lukioaikana olenkin miettinyt että kauankohan tätä enää jaksan. Menen aina kavereideni kanssa coneihin mutta en pitkiin aikoihin ole vaivautunut tekemään kunnon cosseja. En ole ostanut ainuttakaan mangapokkaria yli vuoteen, en ole kuunnellut japanilaista musiikkia pahemmin 8-luokan jälkeen ja pidän manga tyypillistä "piirustustyyliä" jokseenkin mauttomana. Kuitenkin. Sain kaveriltani viikko sitten ilmaiseksi pienen kasan mangaa. Se teki minut jostain syystä tosi onnelliseksi ja herätti kiinnostustani uudelleen. Minä saan tykätä mangasta jos haluan. Minä saan tykätä länsimaalaisista sarjakuvista jos haluan. Voin tykätä mistä vaan ja se olen silti vaan minä enkä mikään ernu. En ole ernu eikä kukaan koskaan ole ollutkaan! DESUCONISSA NÄHDÄÄN! <3


 
Ps. Tiesitkö että cossattavia hahmoja on paljon erilaisia eikä hahmon tarvitse olla mangasta vaan voit vaikka cossata lempi elokuva taikka pelihahmoasi? Eihän Harry Potterkaan ole japanilainen manga mutta silti siitä näkee paljon cosseja.

2 comments:

 1. PARAS.
  itse olen ylpeä pikku ernu vaikken oikeestaa ookkaan. moikataan jos tavataan, desu! 8)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha okei : D kiitti, saa tulla toki moikkaamaan. Teen tässä varmaan vielä ennen conia postauksen millasena sielä liikun.

   Delete